Kako je Skandinavija postala ekonomski i trgovinski gigant

Kako je Skandinavija postala ekonomski i trgovinski gigant

Kako je Skandinavija postala ekonomski i trgovinski gigant

Kao što vam je verovatno već poznato, nordijske zemlje se smatraju svojevrsnim uzorima kada je u pitanju standard, društveno i ekonomsko uređenje, i to sa razlogom. Ono čemu skandinavske države duguju svoj uspeh je ranoj adaptaciji slobodnim tržištima, i posebno negovanoj kulturi uspeha, ali ono što se generalno ne sme izgubiti iz vida jeste da takav sistem nije oduvek bio na snazi.

Švedska, Norveška, Finska i Danska poseduju kombinaciju visokog životnog standarda i niskog dispariteta prihoda, koji je definitivno privukao pažnju celog sveta zbog svoje efikasnosti i odličnog funkcionisanja, naročito u današnje vreme kada se jaz između bogatih i siromašnih sve više povećava. Skandinavija je po mnogim merilima simbol ekonomske jednakosti, kao i novih šansi za razvoj biznisa, a evo i čemu to duguje.

Nordijski model

Nordijski model je termin skovan specijalno u svrhu definisanja jedinstvene kombinacije slobodnog tržišta kapitalizma i društvenih prednosti, koja je popločala put jednom društvu da uživa u pogodnostima kao što su besplatno obrazovanje i zdravstvena nega, kao i zagrantovana (i velikodušna) penzija. Ove beneficije su finansirane porezima, pri čemu vlada i administracija prave raspodelu koja će koristiti jednako svim građanima.

Ovaj model ne bi mogao da postoji da ove zemlje već nemaju dug istorijat poverenja koje gaje u svoju vladu, kao i kulturu koja ih uči i stumuliše da pronalaze kompromise u situacijama koje to zahtevaju,  i da se suočavaju sa društvenim izazovima koristeći demokratiju. Kombinovani ekonomski sistem u ovim zemljama redukuje jaz između bogatih i sirmašnih putem pravilne raspodele poreza i velikog javnog sektora koji istovremeno uspeca da balansira glavne benefite kapitalizma.

Nordijski model je poduprt kapitalističkom ekonomijom koja ohrabruje takozvanu kreativnu dekonstrukciju. Iako su zakoni takv da znatno olakšavaju kompanijama da otšuštaju radnike i uvode transformišuće biznis modele, zaposleni su zaštićeni velikodušnim sistemom socijalne pomoći. Takođe, struktura poreza nacije se bazira više na pojedincu, nego na domaćinstvu, što rezultira sistemom koji tretira sve građane podjednako i ohabruje pristupanje radnoj snazi. Takođe, ono što je jako karakteristično za nordijske zemlje je vrlo prisutna rodna ravnopravnost, što ne podrazumeva veću podjednak zastupljenost žena u svim industrijama, već i jednako angažovanje muškaraca kao roditelja.

 

Istorija je omogućila da ovaj model zaista funkcioniše

Kako, pitate se? Pa, za razliku od područja koja su napredovala podsredstvom razvitka velikih korporacija, istorija Skandinavije je uglavnom ukorenjena u malom porodičnom preduzeću, i to pre svega grani agrikulture. Rezultat je nacija sastavljena od malih preduzetničkih imperija, čiji je svakodnevni život režiran upravo od strane građana koji se suočavaju sa istim izazovima. Stoga, rešenja koja se iznalaze da bi pomogla jednom članu društva će vrlo lako biti od koristi i svima ostalima.

Ovo se između ostalog odnosi i na to kako funkcioniše trgovina u nordijskim zemljama, odnsono kada je u pitanju logistika vezana za međunarodni prevoz robe, prevoz robe u drumskom saobraćaju ili bilo koje usluge prevoza robe, pre svega u sferi uvoza i izvoza, gde su njihovi zakoni poprilično fleksibilni jer su do sad nordijske zemlje imale samo pozitivno isksutvo sa međunarodnom trgovinom (a i koristi) pa stoga nije bilo potrebe za preteranim zakonima zaštite, osim u slučaju određenih rizika ili povrede privatnog vlasništva.

Prema tome, neki građani svojevoljno biraju da plaćaju veće poreze, kako bi mogli da uživaju u benefitima koje im to pruža, što istovremeno rezultira besplatnim javnim “servisima” ka što su besplatno obrazovanje i zdravstvena nega, koji su toliko visokog kvaliteta da privatne ustanove uopšte nemaju ni razloga, a ni prostora da ih poboljšaju. Najneverovatnije je što je ovakav sistem opstao uprkos uporednom razvoju kapitalizma.

S kojim izazovima se suočava skandinavska ekonomija?

Nordijski model nije savršen, i postoje da velika rizika koja prete njegovom održanju, a koji se pre svega odnose na proseku stariju popilaciju i preveliki priliv imigranata. Kada je u pitanju prosečna starost populacije, idelan scenario predstavlja velika baza mlađih građana koji plaćaju poreze, i manji broj starijih građana koji primaju penzije, a pošto je taj scenario narušen, to uzima danak u pogledu beneficija koje se odnose ne sve građane.

Što se imigranata tiče, Skandinavija se suočava znatnom navalom pridošlica koje žele da uživaju njene velikodušne javne i društvene beneficije, s tim što se često dešava ovi “novi kolači” ne potiču iz zajednica koje su poznate po zajedničkom donošenju odluka u pravcu opšteg dobra, i jednostavno nemaju usađenu ovakvu viziju, što automatski podriva sistem iznutra.

Međutim, ono što takođe odlikuje nordijske zemlje, osim zajedništva i saradnje zarad boljitka svih, jeste i sposobnost inteligentnog pristupa problemu i rešavanju istog, na način kojoi neće ugroziti sistem za koji se već pokazalo da funkciniše.

Kao što smo već naglasili, Skandinavija zaista predstavlja raj za preduzetnike, zahvaljući svojoj filozofiji razvoja, tako da je poptpuno jasno ako i vi spadate u preduzetnike koji žele da svoj biznis model prošire i na ovo tržište. Kada je u pitanju prevoz robe kaminom Beograd je idelan kao početna stanica ka nordijskim zemljama, ako je vaš biznis ovde baziran, ali kakve god da su vaše potrebe kada su u pitanju prevozi bilo kakve vrste robe, ne ustručavajte se da nam se obratite i dopustite nam da celokupnu organizaciju promislimo i uradimo umesto vas!

Ostavite komentar

Your email address will not be published.