Prednosti avio i kontejnerskog prevoza robe

Prednosti avio i kontejnerskog prevoza robe

Prednosti avio i kontejnerskog prevoza robe

Da bi prevoz robe kako na međunarodnom tako i na nacionalnom nivou funkcionisao na visokom nivou neophodno je ispuniti više kriterijuma. Na prvom mestu, esencijalno je imati poverenje u kompaniju sa kojom ste odlučili da sarađujete. U XXI veku je prevoz robe dosta olakšan, ali logistika posla (avio i kontejnerskog prevoza ) nije nimalo naivna. Bilo da je u pitanju konvencionalni teret, specijalni, opasan ili bilo koji drugi, bitno je imati sa kompanijom pravni ugovor koji garantuje sigurnost robe koja treba da se uveze ili izveze.

Kada se odlučite za kompaniju, sledeće što treba da odredite je način na koji želite da se roba prevozi. Na raspolaganju je mnoštvo opcija, ali najpopularnije (naročito na međunarodnom nivou) su: kontejnerski prevoz robe i avio prevoz robe. Koje su njihove prednosti i kako se odlučiti za najbolju opciju, pročitajte u nastavku teksta prednosti avio i kontejnerskog prevoza .

 

Prednosti – Avio prevoz robe

Ono što je najočiglednija prednost kad je u pitanju avio prevoz robe je brzina isporuke pošiljke. Bilo da želite da roba stigne na vašu adresu ili da robu pošaljete na drugi kraj sveta, način da se to desi u minimalnom vremenskom roku je zagarantovan ukoliko se rešite za ovaj vid prevoza. Kada je vreme isporuke kraće i cena osiguranja je manja, što je još jedan benefit. Sa kraćim tranzitnim vremenom, manja je potreba za skladištenjem, tako da vaša roba ne mora čekati na lageru.

Carinjenje i kontrola tereta je izuzetno efikasna i većina tereta se obrađuje u roku od sat vremena. Takođe, možete se osloniti na vreme polaska i dolaska aviona više nego na bilo koji drugi raspored. Pored činjenice da današnje avio linije idu praktično do svih delova sveta, ne morate da razmišljate o nemogućim destinacijama. Nijedna barijera poput planina, uvala ni vodenih površina nije problematična za avion.

Za razliku od opcija koje uključuju drumski saobraćaj ili železnički saobraćaj, nema potrebe za troškom oko izgradnje staze ili puta, jedino što je neophodno je izgrađen aerodrom. Kako su avio prevozi danas dokaz tehnološkog napretka, putem GPS-a možete pratiti sve vreme svoju pošiljku.

Prednosti – Kontejnerski prevoz robe

Prema podacima koje sprovodi Privredna komora kada je reč o napretku izvoza robe u strane zemlje, sve su veće potrebe klijenata za kontejnerski prevoz robe. Kao prvi benefit se izdvaja ekonomičnost brodskog saobraćaja. Relativno dobar vremenski rok po niskim cenama je razlog zbog kog je kontejnerski prevoz robe jedan od najpopularnijih vrsta transporta poslednjih godina.

Sigurnost je visoka s obzirom da kada se jednom kontejner zatvori, spoljni faktori ne mogu uticati na utovarenu robu. Kontejneri su otporni na sve temperature vazduha, vetar, padavine, ali i na požar. Pored toga, pomorski saobraćaj ima nižu potrošnju energije od drugih prevoznih sredstava. Kontejnerski prevoz robe je fleksibilno sredstvo prevoza tereta jer se može koristiti i za transport opasnih tečnih supstanci, hemikalija, ali i čvrsih prehrambenih proizvoda poput pšenice i brašna.

Danas se razlikuje prevoz punih kontejnerskih utovara i prevoz zbirnog kontejnerskog utovara. Zbirni transport (LCL) je nešto pristupačniji vid prevoza koji ne zahteva ispunjenje minimuma robe, ali zahteva nešto duže vreme isporuke. Kao što je i slučaj sa avio prevozom, kretanje robe možete pratiti putem GPS-a.

Uz konsultaciju sa iskusnim timom, ne možete pogrešiti pri odabiru. Jedino je bitno odrediti prioritete koji se tiču cene i vremena isporuke. Kvalitet poslovanja kompanije na prvom mestu, na vama je samo da odlučite koji vid prevoza vam je najisplativiji.