Uspostavljena železnička linija između Srbije i Kine, vožnja traje 25 dana

Uspostavljena železnička linija između Srbije i Kine, vožnja traje 25 dana

Uspostavljena železnička linija između Srbije i Kine, vožnja traje 25 dana

Kina Srbija

Uspostavljena prva železnička linija između Srbije i Kine koja traje svega 25 dana. Teretni voz natovaren materijalima i delovima za izgradnju železnica napustio je u utorak, 24. septembra, Đinan, glavni grad istočne kineske pokrajine Šandung i uputio se za Srbiju. To je nova ruta teretnih vozova koji povezuje Kinu i jednu evropsku zemlju.

Otvaranje ove železničke kargo linije između Kine i Srbije stvara mogućnosti i za sve privrednike iz Srbije, ali i regiona, da mogu svoju robu da izvoze na kinesko tržište, kao i da uvoze potrebnu robu iz Kine, jer je železnički transport mnogo isplativiji od vazdušnog i pomorskog saobraćaja. Razdaljina izmеđu Đinana i Bеograda jе oko 10.500 kilomеtara i vožnja traje 25 dana. Voz prolazi kroz Kinu, Kazahstan, Rusiju, Ukrajinu, Slovačku i Mađarsku.

Železnički saobraćaj jedan je od centralnih vidova saobraćaja kineske globalne ekonomske inicijative “Pojas i put”, a brza železnička pruga od Beograda do Budimpešte sastavni je deo ovog projekta. Od uspostavljanja prve železničke teretne linije između Kine i Evrope 2011. godine, broj putovanja između dve regije skočio je sa 17 na 6.300 u 2018. U poređenju sa vazdušnim ili pomorskim prevozom, teretni vozovi Kina-Evropa nude isplativu alternativu za transport.

Dinamično povećanje broja vozova koji putuju iz Kine u Evropu kao i na relaciji između Srbije i Kine

Prema podacima kineskih železnica, u periodu od 2011. do 2016. godine, broj vozova koji su godišnje putovali iz Kine u Evropu iznosio je 17, 42, 80, 308 i 1.702 vozova. Nagli porast zabeležen je u 2017. godini, kada je 3.673 vozova poslatoza Evropu. U 2018. godini, ova brojka je porasla za 73%, na 6.363 vozova. Struktura transporta takođe se promenila. Povećan je uvoz robe kao što su odeća, obuća, automobilski delovi, poljoprivredni proizvodi, hrana, drvo, nameštaj, hemikalije i industrijski proizvodi.

Između januara i juna 2019. godine, 539 vozova prošlo je kroz Žengžou u kineskoj Henan provinciji na putu za Evropu, što znači da je došlo do povećanja od 90,5% u odnosu na isti period prošle godine. Vozovi su prevezli 230.000 tona tereta ukupne vrednosti od 1,40 milijardi evra. Žengžou se 2013. godine pridružilo kinesko-evropskoj inicijativi „Jedan pojas, jedan put“. Trenutno pruža usluge prevoza u više od 100 gradova u Evropi (međukojima je i Srbija) i centralnoj Aziji.